Aikakapseli sadan vuoden takaa? Pullon musta aine ehkä pihkaliimaa

Kangasniemen Leskelän yleisökaivaukselta 2018 löytyi mahdollinen aikakapseli. Siinä oli maahan huolellisesti kätketty, suuosastaan rikkoutunut pullo, jonka sisällä oli sanomalehtileikkeitä ja hyvin tahmeaa, mustaa ainetta. Pienet sanomalehden palat, jotka pystyttiin saamaan ulos pullosta, ovat 6. helmikuuta 1913 ilmestyneestä Mikkelin Sanomista, joissa puhutaan mm. valtiopäivien avajaisista. Kansalliskirjaston digitoiman lehden voi lukea netistä tästä linkistä. Suurinta palaa ei kuitenkaan pystytty poistamaan pullosta, sillä se oli kiinni pullon sisäkyljessä mustalla, hyvin tahmealla aineella.

Pieni määrä mustaa ainetta lähetettiin syksyllä 2018 Helsinkiin FT Krista Vajannolle, joka tutki ainetta Aalto-yliopiston nanomikroskopiakeskusessa FTIR-spektroskopiamenetelmällä. Analyysituloksen perusteella pullon sisältämä musta aine on todennäköisimmin jonkinlaista tervaa tai pihkaliimaa. Tervan tai pihkan tuoksua aineessa ei enää ollut havaittavissa, mikä voi johtua joko aineen vanhenemisesta tai siitä, että kyseessä tosiaan on ollut pihkaliima. Pihkaliimaa on käytetty mm. lasiastioiden tiivistämiseen ja on mahdollista, että sanomalehtileikkeitä sisältävä pullo on aikoinaan suljettu sen avulla. Ainakin tumma aine on keskittynyt pullon suu- ja kaulaosaan sekä yhdelle puolelle sisäkylkeä, johon aine on voinut valua sadan vuoden aikana maassa ollessaan.

Krista Vajannon tutkimusraportin voi ladata tästä linkistä.

Maasta nostetun pullon sisällä näkyy paperia ja jotakin mustaa ainetta. Pullon suuosa oli mennyt rikki. Kuva: Ulla Moilanen.

Pullon pohjalla näkyy pieni pala sanomalehteä. Kuva: Ulla Moilanen.

Pieni määrä pullon sisältämää ainetta tutkittiin FTIR-menetelmällä. Analyysin perusteella kyseessä on mahdollisesti pihkaliima. Kuva: Krista Vajanto.

 

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s