Muinaisesineistä taikakaluihin ja kokonaiseen savupirttiin – Kangasniemen kotiseutumuseon aarteita

Teksti ja kuvat: Ulla Moilanen

Kangasniemen kotiseutumuseo sijaitsee vanhassa viljamakasiinissa lähellä keskustaa. Museossa on esillä muun muassa joitakin Kansallismuseon kokoelmiin luetteloituja, Kangasniemeltä aikoinaan löytyneitä arkeologisia esineitä, kuten Vihikankaalta keskustan tuntumasta löytynyt kivikautinen keihäänkärki. Kärki on liusketta ja se ajoittuu vanhemmalle kivikaudelle. Täsmällistä löytöpaikkaa ei tiedetä, mutta se sijoittuu kuitenkin lähelle Leskelän mesoliittista asuinpaikkaa. Museossa on myös Kutemajärven Härkäkoskesta löytyneitä kivikautisia esineitä.

Museossa on myös kovasti muinaissukselta näyttävä suksen kappale. Esineluettelon mukaan Turun yliopisto on ottanut suksesta ajoitusnäytteen, mutta tuloksia ei kuitenkaan ilmeisesti ole julkaistu, eikä niistä ole kulkeutunut tietoa kotiseutumuseolle. Yritin selvittää asiaa Turun yliopistossa työskenneiltä henkilöiltä, mutta lisätietoa ei tähän hätään löytynyt. Jos kyseessä on muinaissuksi, se ajoittuisi rautakaudelle tai keskiajalle.

Yhtenä museon erikoisuutena voidaan pitää kokonaista savupirttiä, joka on tuotu makasiinin sisään. Kokoelmissa on myös lukuisia muita kiinnostavia esineitä. Kesällä 2018 museo-opas Noora mainitsi omiksi suosikeikseen ruumisarkuntekijän höylän ja ”kuoningin”. Arkuntekijän höylän sivuun on tehty pieni viiva merkiksi aina ruumisarkun valmistuttua. Viivoja on höylässä yhteensä 47 kappaletta. ”Kuoninki” on puolestaan taikaesine, jota on käytetty selkäkivun parantamiseen. Se koostuu naisten hameenhelman päärmeestä, jonka sisään on ommeltu kyyn nahka. Nauha on sitten kääritty kipeän kohdan ympärille.

Kangasniemen kotiseutumuseo. Kuva: Ulla Moilanen.

Museossa olevan savupirtin sisällä. Kuva: Ulla Moilanen.

Mahdollinen muinaissuksi. Kuva: Ulla Moilanen.

Ruumisarkuntekijän höylä, johon on merkitty valmistuneiden arkkujen määrä. Kuva: Ulla Moilanen.

”Kuoninki” on naisten hameenhelman päärme, jonka sisällä on kyykäärmeen nahka. Sitä on käytetty selkäkivun parantamiseen. Kuva: Ulla Moilanen.

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s