Uusi rautakautinen löytö Kangasniemeltä

Teksti ja kuvat: Ulla Moilanen

Elokuussa 2018 metallinilmaisinharrastaja löysi Kangasniemellä sijaitsevasta saaresta jotakin hyvin poikkeuksellista: rautakauden loppuun ajoittuvan kolikon. Kyseessä on merkittävä löytö, sillä paikkakunnan rautakautiset löydöt voidaan toistaiseksi laskea yhden käden sormilla. Kangasniemen kotiseutumuseoon on vuosia sitten toimitettu rautakauden loppuun ajoittuva kirves, jonka tarkka löytöpaikka ei ole tiedossa. Lisäksi kunnan alueelta on 1800-luvun lopussa tehty mahdollinen hautalöytö, jossa on myös ollut rautakautinen kirves. Eräästä Kangasniemen saaresta on aikoinaan löytynyt myös nuolenkärki.

Aivan kuten uimista ei voi harrastaa ilman uimataitoa, ei metallinetsintää voi harrastaa ilman harrastukseen vaikuttavien lakien ja hyvien käytäntöjen tuntemista. Myös metallinetsijällä on vastuu siitä, etteivät muinaisjäännökset tuhoudu ja että tieto menneisyydestämme säilyy myös tuleville sukupolville. Vastuulliset metallinetsijät tietävät, että yhdenkin tarpeeksi vanhan löydön tullessa esiin, on kaivaminen innostuksesta huolimatta syytä lopettaa ja löytöpaikasta on tehtävä ilmoitus (ks. Museoviraston ohjeet metallinetsijöille). Näin osattiin Kangasniemen tapauksessa toimia, joten uuden löydön tieteellinen arvo ei ehtinyt kärsiä.

Kangasniemi kuuluu Etelä-Savoon, joten paikkakunnan löydöistä on hyvä ilmoittaa Museoviraston ohella myös Etelä-Savon maakuntamuseoon. Löydöstä ilmoittamisen jälkeen löytöpaikalla tehdään arkeologinen tarkastus, jossa pohditaan kohteen muinaisjäännösstatusta ja -rajausta. Tällä kertaa sovittiin, että maastotarkastuksen viranomaistahona toimii Keski-Suomen museo, jonka arkeologi Miikka Kumpulainen teki löytöpaikan arkeologisen tarkastuksen yhdessä Muistojen ja tarinoiden Kangasniemi -projektin arkeologien Ulla Moilasen ja Ninni Närväisen kanssa.

Tarkastusmatkalla arkeologit tutkivat löytöpaikkaa yhdessä löytäjän kanssa, kuitenkin mahdollisimman vähän maahan ja ympäristöön kajoten. Näin pyritään välttämään turhaa tiedon tuhoutumista. Tässä tapauksessa rahan löytöpaikan vierestä poistettiin varovasti hieman sammalta, jonka alta tuli esiin hiilenpaloja ja pieni hihnansolki. Näiden löytöjen ja tarkastuksessa tehtyjen muiden havaintojen perusteella päädyttiin siihen, että kyseessä on todennäköisesti hautapaikka. Projekti on kiinnostunut tutkimaan kohdetta tarkemmin ensi kesänä, mikäli kaivauksen rahoitus järjestyy. Rahaa olisi varattava muiden mahdollisten esinelöytöjen konservointiin sekä erilaisiin luonnontieteellisiin analyyseihin, jotka toisivat paikasta ja mahdollisesta vainajasta lisätietoa. Jo tässä vaiheessa voidaan kuitenkin sanoa, että kyseessä on tieteellisesti erittäin kiinnostavalla kohde, sillä rautakautiset ja keskiaikaiset löydöt uudistavat Kangasniemen ja Etelä-Savon historiaa ja antavat uutta tietoa alueista, joita on tähän saakka pidetty lähinnä satunnaisten eränkävijöiden kulkupaikkoina.

Kuvia löydöistä ja tarkastusmatkalta:

Kangasniemeltä löytynyt raha ajoittuu rautakauden loppuun. Kuva: Ulla Moilanen.

Matkalla löytöpaikalle tekemään tarkastusta.

Löytöpaikan ympäristöä tutkitaan tarkemmin.

Tarkastuksessa löytynyt pieni solki.

Paluumatkalla nousi päälle voimakas ukkos- ja raekuuro.

Arkeologiselta tarkastusmatkalta palattiin kuvassa näkyvän myräkän läpi.

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s