Pullokätkö ja kakkulat – Poikkeuksellisia löytöjä Kangasniemen Leskelän yleisökaivaukselta 2018

Kangasniemen Leskelän yleisökaivaukselta 2018 paljastui löytö, joka alustavasti tulkittiin sata vuotta vanhaksi aikakapseliksi. Maahan oli kaivettu kuoppa, joka oli peitetty oljilla, tuohella sekä ruosteisella peltilevyllä. Tuohi oli kiinnitetty levyyn pienillä nauloilla. Tuohen ja levyn alla olleeseen kuoppaan oli laitettu tiiliä, joiden väliin oli tiiviisti asetettu pullo. Koska pullo oli lähes kokonainen – ainoastaan suuosa oli hieman rikki – sitä ei ole heitetty tiilien väliin vaan se on täytynyt asettaa sinne tarkoituksella.

Lähes kokonaisia pulloja tulee harvemmin maan alta vastaan. Vielä jännittävämpää oli huomata, että pullon sisällä on jotakin. Lähempi tarkastelu paljasti sisällön sanomalehtipaperiksi ja joksikin mustaksi, tahmeaksi aineeksi. Pienet sanomalehden palat, jotka pystyttiin saamaan ulos pullosta, ovat 6. helmikuuta 1913 ilmestyneestä Mikkelin Sanomista, joissa puhutaan mm. valtiopäivien avajaisista. Kansalliskirjaston digitoiman lehden voi lukea netistä tästä linkistä. Suurinta palaa ei kuitenkaan pystytty poistamaan pullosta, sillä se on kiinni pullon sisäpinnassa mystisellä mustalla aineella. Aineen koostumuksen selvittämistä jatketaan syksyn ja talven aikana. Pullokätkön löytymisestä uutisoitiin Kangasniemen kunnallislehdessä (kuva alla) sekä Länsi-Savossa.

Muina löytöinä pullon läheltä löydettiin mustan lasinapin katkelma, penni vuodelta 1881 ja vanhat silmälasit. Pienikokoiset lasit ovat 1800-luvun loppupuolelle ajoittuvaa mallia. Niistä kirjoitamme erillisen jutun nettisivullemme kunhan jälkityöt etenevät.

Peltonen, Elias 2018. Pullopostia sadan vuoden takaa. Kangasniemen Kunnallislehti Nro 31, 2.8.2018, s. 1.

Pullo oli asetettu tiiviisti tiilten väliin ja peitetty rautalevyllä, tuohilla ja oljilla. Kuva: Ulla Moilanen.

Maasta nostetun pullon sisällä näkyy paperia ja jotakin mustaa ainetta. Pullon suuosa oli mennyt rikki. Kuva: Ulla Moilanen.

Pullon pohjalla näkyy pieni pala sanomalehteä. Kuva: Ulla Moilanen.

Ulos saadut sanomalehden palat paljastavat, että kyse on 13.2.1913 ilmestyneestä Mikkelin Sanomat -lehdestä. Kuva: Ulla Moilanen.

 

Muita Leskelän kesän 2018 kaivaus- ja löytökuvia voit katsella klikkaamalla alla olevaa galleriaa, jolloin kuvat suurenevat:

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s