Kirkon seudun tutkimusten raportti on valmistunut

Viime vuonna Muistojen ja tarinoiden Kangasniemi tutki kirkon edustan nurmialuetta. Tutkimusten kysymyksenasettelu sisälsi pyrkimyksen löytää 1700-luvun taistelupaikka sekä tutkia, miten keskeinen sijainti näkyy kohteen arkeologisissa löydöissä.

Esitöiden jälkeen tiesimme, että kirkon ympäristössä on tehty mittavaa hiekanottoa jo 1800-luvulla ja aluetta on myös tarkoituksellisesti tasoitettu. Oli kuitenkin epäselvää, miten laajalta alalta luonnollinen hiekkamaannos oli siirretty pois. Kaivausten aikana kävi ilmi, että juuri missään nurmikentän alueella ei ollut säilynyt alkuperäistä maannosta, vaan paikalla nykyään oleva peltomultakerros on tuotu sinne muualta.

Tutkimuskohteesta ei löydetty kiinteää muinaisjäännöstä, mutta kiviaidan viereistä paljastunut paalunsija ja tallaantunut maa olivat varsin mielenkiintoisia rakenteita. Niiden tulkintaa auttoi huomattavasti paikalla käyneiden vieraiden kertomukset aidan seinustalla olleesta puomista, johon kirkossakävijöiden hevoset oli sidottu. Pisteenä iin päälle aidan vierestä löytyi sekä hevosen hammas että hevosenkenkänaula!

Löydöt olivat enimmäkseen tyypillisiä historiallisen asutuksen läheisyydessä sijaitsevalle sekoittuneelle peltomultamaannokselle. Löytyi runsaasti lasia, keramiikkaa, nauloja ja aivan modernejakin esineitä. Kiinnostavia yksittäisiä löytöjä olivat muutamat liitupiipun sirpaleet, piikivet, erikoisten lasiesineiden kappaleet sekä arvattavasti joltain 1980-luvulla rippikoululaisia kuvanneelta tippunut kertakäyttöisen salaman lamppu.

Kirkon edustan tutkimukset olivat menestys erityisesti yleisöarkeologian kannalta. Kaivauksilla työskenteli tai vieraili yhteensä yli 300 Kangasniemen historiasta ja arkeologiasta kiinnostunutta! Lämmin kiitos kaikille osallistuneille. Erityisesti kiitämme monista kirkkoon liittyvistä tarinoista, joita saimme kuulla kaivauspäivien aikana. Tällainen tarinointi on yksi tutkimusprojektimme kulmakiviä.

Raportin voi ladata alla olevaa kuvaa klikkaamalla tai tästä linkistä: Kangasniemi Kirkko 2017 valmis kaivausraportti_NNjaUM

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s