Leskelän kesän 2016 kaivausraportti on valmis ja luettavissa

Muistojen ja tarinoiden Kangasniemi -projekti järjesti Suomen kulttuurirahaston Etelä-Savon rahaston avustuksella heinäkuussa 2016 yleisökaivauksen ja samana syksynä koululaiskaivauksen Kangasniemen Leskelän kivikautisella asuinpaikalla ja historiallisen ajan pihapiirissä. Kaivausten tarkoituksena oli tutkia paitsi pihapiirin käyttöhistoriaa viimeisten vuosisatojen aikana myös sitä, ulottuuko viereisellä pellolla havaittu kivikautinen asuinpaikka tutkimuskohteeseen.

Tutkimusalueelta paljastui hyvin säilynyt osa kivikautista asuinpaikkaa, joka löytömateriaalin, rannankorkeuden ja ajoituksen perusteella on mesoliittinen (n. 7400 eaa.). Kaivaukselta löytyi myös tulisija ja mahdollinen tulenpitokuoppa, josta löytyi hiiltyneiden käpyjen kappaleita. Käpyjä on saatettu käyttää esimerkiksi pitkään kytevänä hiilloksena. Kivikautisen asuinpaikan havaittiin myös ulottuvan paljon laajemmalle alueelle kuin mitä aikaisemmin oli tiedetty. Tutkimuksen löydöissä korostuu kivikauden lisäksi Leskelän ja Rantalan tilojen historia 1700-1800-luvuilla.

Kaivausraportin tekstiosan (ilman liitteitä) voi ladata luettavaksi tästä linkistä tai alla olevaa kuvaa klikkaamalla. (Huom! Oheisessa pdf-versiossa on muutamia pieniä kirjoitusvirheitä ja ainakin yksi väärä vuosiluku ja pieni virhe yhdessä taulukossa. Nämä ovat parhaillaan korjattavana. Korjattu raportti kaikkine liitteineen ladataan tälle sivulle sen jälkeen kun koko raportin paperiversio on saatu luovutettua maanomistajalle.)

 

 

 

 

 

 

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s