Kirkonseudun historiaa Kangasniemellä – Tervetuloa yleisökaivaukselle 3.-12.7.2017

Tervetuloa kokeilemaan arkeologin työtä yleisökaivaukselle Kangasniemelle heinäkuussa 2017!

Kaivaus järjestetään ma 3.7.- ke 12.7.2017 (Huom! Kaivamme myös lauantaina 8.7.). Osallistuminen on ilmaista eikä aikaisempaa kokemusta arkeologisesta tutkimuksesta tarvita, kuka tahansa voi osallistua. Arkeologit opastavat kaivamiseen paikan päällä.

Tutkimuskohde sijaitsee aivan Kangasniemen ydinkeskustassa, kirkon, kotiseutumuseon ja kunnantalon kupeessa. Kyseessä on kohde, jonka lähellä on perimätiedon mukaan vuonna 1714 käyty sissikahakka suomalais-ruotsalaisten ja venäläisten joukkojen välillä. Paikalla on nykyään nurmialue ja taistelusta kertova muistomerkki. Yleisökaivaukset ajoittuvat 3.-12.7.2017 ja myös lauantaina 8.7. kaivetaan. Kaivauksilla pyritään selvittämään sitä, onko paikalla säilynyt mitään jälkiä paikalla käydystä taistelusta ja mitä muita ihmistoiminnan merkkejä alueelta löytyy. Kirkon vieressä sijaitseva kohde on ollut sijainniltaan keskeinen jo satojen vuosien ajan, ja tutkimuskohteessa on järjestetty erilaisia yleisötilaisuuksia läpi 1900-luvun. Kaivauksilta odotetaan siis runsaasti löytöjä modernilta ajalta kauas menneisyyteen asti. (Lue lisää sissikahakasta tästä linkistä). 

Sissikahakan muistokivi. Kaivausalue sijoittuu muistomerkin taustalla näkyvälle nurmialueelle. Muistomerkissä on teksti: ”Isonvihan aikana 25.1.1714 yllätti tässä kummulla kapt. P. Långström 120-miehinen sissiosasto 80-miehisen venäläisjoukon, josta 51 sai surmansa ja 19 joutui vangiksi. Suomalaisista kaatui 9, mm. varapäällikkö kart. Karjander.” Kuva: Ulla Moilanen.

Yleisökaivaus pähkinänkuoressa:

  • Tutkimuspaikka sijaitsee Kangasniemen keskustassa, kirkon vieressä. (Ohjeita pysäköinnistä yms. lähetetään osallistujille ilmoittaumisen jälkeen).
  • Lapset ovat tervetulleita aikuisen seurassa. Osallistuminen on kaikille ilmaista. Projekti ei vakuuta kaivajia.
  • Aikaisempaa kokemusta arkeologisesta tutkimuksesta ei tarvita. Arkeologit opastavat kaivamiseen paikan päällä.
  • Kaivaminen on suhteellisen kevyttä, sillä tutkimusvälineenä ei ole lapio vaan muurarinlasta. Kaivausvälineet saat lainaan paikan päältä.
  • Päivittäinen kaivausaika on klo 9-15. Pukeutuminen sään mukaan (maata kaivaessa likaantuu). Lähistöltä löytyy runsaasti ruokapaikkoja ja myös omat eväät voi ottaa mukaan.
  • Kaivauspaikkoja on 10/päivä, Paikat täytetään ilmoittautumisjärjestyksessä. Mukaan voi tulla yhdeksi tai useammaksi päiväksi. Jos et pääsekään, muistathan peruuttaa varauksesi, jotta joku toinen kiinnostunut saa paikkasi.
  • Kaivamme myös lauantaina 8.7.!
  • Myös vierailijat ovat lämpimästi tervetulleita kaivaukselle.

Ilmoittaudu kaivaukselle oheisella lomakkeella, tai lähettämällä sähköpostia osoitteeseen muistojenkangasniemi@gmail.com

 

 

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s