Kesän 2016 yleisökaivaus on ohi – Satoja löytöjä ja suuria yllätyksiä

Kangasniemen kesän 2016 yleisökaivaus päättyi tänään. Kahden viikon aikana kaivauksella oli mukana yhteensä 65 henkilöä, iso osa useampana kuin yhtenä päivänä. Osallistujat tulivat mm. Mikkelistä, Hankasalmelta, Jyväskylästä, Saarijärveltä, Kyyjärveltä,  Kajaanista, Sastamalasta, Haminasta, Kirkkonummelta, Hyvinkäältä ja Järvenpäästä. Myös paikallisia kangasniemeläisiä sekä paikkakunnalta kotoisin olevia oli mukana kiitettävästi.

Tutkimusalue sijaitsi Suurolan Leskelän tilalla, jota on asuttu 1600-luvulta (mahdollisesti jo 1500-luvulta) saakka. Samalla paikalla on ollut asutusta myös vuosituhansia sitten, sillä kohteesta tunnetaan myös kivikautinen asuinpaikka. Kaivauksella haluttiin selvittää sekä historiallisen pihapiirin toimintoja että kivikautisen asuinpaikan laajuutta, ajoitusta ja luonnetta.

Kaivausalueelta paljastui runsaasti viime vuosisadoille ajoittuvia käyttötavaroita (lasi- ja keramiikka-astioiden kappaleita, erilaisia nappeja, liitupiipun osia ja puukon terä), joiden avulla voidaan laajentaa kuvaa tilan 1700-1800-lukujen asukkaiden elämästä. Lisäksi saimme yllätysvastauksen tutkimuskysymykseemme, onko kivikautinen asuinpaikka jatkunut tutkittavaan kohtaan. Osa kivikauden asuinpaikasta oli sekoittunut historiallisen ajan kerroksiin, mutta osa oli kuitenkin säilynyt aivan koskemattomana puutarhan multakerroksen alla. Parina viimeisenä kaivauspäivänä esiin tuli vielä rakenne, jossa kivikaudella on pidetty tulta. Aivan tyypilliseltä tulisijalta rakenne ei kuitenkaan vaikuta, joten selvitettävää on vielä runsaasti.

Seuraavaksi alkaa esineiden puhdistaminen ja erilaisten näytteiden analysoinnin järjestäminen. Sitä mukaa kun jälkityöt etenevät, kirjoitamme projektin sivuille lisätietoja ja lataamme katseltavaksenne mm. esinekuvia. Tutkimukset Leskelässä jatkuvat vielä syyskuussa koululaiskaivauksena, johon koululuokilla on mahdollsuus osallistua opettajineen parin tunnnin ajan kerrallaan. Koululaiskaivauksessa saatava tieto yhdistetään yleisökaivauksen tuloksiin, jolloin käytössämme on entistäkin enemmän johtolahkoja Kangasniemen Suurolan asutushistorian selvittämiseen.

Vuoden 2016 kaivaukset rahoittaa Suomen kulttuurirahaston Etelä-Savon rahasto.

Kaivauskuvien galleria avautuu kuvia klikkaamalla:

 

 

 

 

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s