Kivikautta ja kartanoelämää – Tervetuloa yleisökaivaukselle 6.-18.7.2016

Tervetuloa kokeilemaan arkeologin työtä yleisökaivaukselle Kangasniemen Suurolaan heinäkuussa 2016!

Kaivaus järjestetään ke 6.7.- ma 18.7. (Huom! Kaivamme myös lauantaina 9.7.). Osallistuminen on ilmaista eikä aikaisempaa kokemusta arkeologisesta tutkimuksesta tarvita, kuka tahansa voi osallistua. Arkeologit opastavat kaivamiseen paikan päällä.

Tutkimuskohde sijaitsee Suurolan Leskelässä, vain 2,5 km Kangasniemen keskustasta. Leskelän tila on yksi Suurolan kylän kolmesta kantatilasta, joiden tunnettu historia ulottuu 1600-luvulle. Naapureina sijaitsevia tiloja Suurola 1 (Rantala) ja Suurola 2 (Leskelä) asuttivat 1600-1800 -luvulla eri säätyläissuvut, mm. Tigerstedt ja Järnefelt. Suurola 1 toimi Savon jalkaväkirykmentin majurin komppanian vääpelin virkatalona, mutta myös Suurola 2:n asukkaana oli välillä upseeristoa. Leskelä sai nimensä mahdollisesti Georg Magnus Järnefeltin lesken Ulrika Juliana Järnefeltin mukaan, sillä hän asui talossa 24 vuoden ajan miehensä kuoleman jälkeen, vuoteen 1845 saakka. 1800-luvun loppupuolella Leskelän omisti senaattori/kuvernööri Theodor Lang (Langinkoski). Tutkimuskohde sijaitsee paikassa, joka nykyisin on rakentamatonta, mutta joka 1700-luvun karttojen mukaan kuului tilan silloiseen pihapiiriin. Tutkimuksilla halutaankin selvittää mm. 1600-1700-lukujen pihapiirin rakennetta ja toimintoja.

Suurolan pelloilta kerättyjä liitupiippuja. Ylhäällä on valmistajan merkein varustettuja pesän kappaleita, keskellä sellaisia pesän paloja, joista nämä merkinnät puuttuvat tai eivät ole säilyneet, sekä yhteensä 153 piipun varren katkelmaa.

Leskelän ympäristöstä on löytynyt 1980-luvulta lähtien lähes 200 liitupiipun kappaletta, jotka ajoittuvat 1600-1800-luvulle. Piiput ovat peräisin pääosin ruotsalaisista piipputehtaista, mutta joukossa on myös englantilaisia ja hollantilaisia kappaleita. Lisätietoa löydöistä tästä linkistä.

15

Leskelästä on aiemmin löytynyt 1700-1800 -luvun nappeja sekä musketinkuulia.

Leskelän pelloilla on havaittu myös kivikautinen asuinpaikka vuonna 1984. Asuinpaikka on tarkastettu arkeologisissa inventoinneissa vuosina 1996 ja 2004, mutta paikalla ei ole koskaan tehty kaivaustutkimuksia, eikä asuinpaikan tarkempaa ajoitusta tunneta. Yleisökaivauspaikka sijaitsee vain parinkymmenen metrin päässä pellosta, josta kivikautisia löytöjä on tehty. Tarkoituksenamme onkin selvittää, ulottuuko kivikautinen asuinpaikka tutkimusalueelle ja jos ulottuu, minkälaisesta ja minkäikäisestä asuinpaikasta on kysymys.

Leskelän peltojen kohdalla on tuhansia vuosia sitten sijainnut asuinpaikka. Siitä ovat todisteena sadat kiventyöstössä syntyneet kvartsi-iskokset sekä -esineet, joita pellonmuokkaus on nostanut esiin. Joukossa on runsaasti hienolaatuista ruusukvartsia.

Leskelän peltojen kohdalla on tuhansia vuosia sitten sijainnut asuinpaikka. Siitä ovat todisteena sadat kiventyöstössä syntyneet kvartsi-iskokset sekä -esineet, joita pellonmuokkaus on nostanut esiin. Joukossa on runsaasti hienolaatuista ruusukvartsia.

Hienolaatuista kvartsia, jota on työstetty käyttöesineeksi. Yhdessä reunassa on työstön jälkiä eli niin sanottua retusointia.

Hienolaatuista kvartsia, jota on työstetty käyttöesineeksi. Yhdessä reunassa on työstön jälkiä eli niin sanottua retusointia.

Yleisökaivaus pähkinänkuoressa:

  • Tutkimuspaikka sijaitsee Suurolan Leskelässä (Tarkempi sijainti ja ajo-ohjeet lähetetään osallistujille ilmoittaumisen jälkeen).
  • Lapset ovat tervetulleita aikuisen seurassa. Osallistuminen on kaikille ilmaista. Projekti ei vakuuta kaivajia.
  • Aikaisempaa kokemusta arkeologisesta tutkimuksesta ei tarvita. Arkeologit opastavat kaivamiseen paikan päällä.
  • Kaivaminen on suhteellisen kevyttä, sillä tutkimusvälineenä ei ole lapio vaan muurarinlasta. Kaivausvälineet saat lainaan paikan päältä.
  • Päivittäinen kaivausaika on klo 9-15. Pukeutuminen sään mukaan (maata kaivaessa voi myös likaantua). Omat eväät mukaan.
  • Kaivauspaikkoja on 10/päivä. Mukaan voi tulla yhdeksi tai useammaksi päiväksi. Jos et pääsekään, muistathan peruuttaa varauksesi, jotta joku toinen kiinnostunut saa paikkasi.
  • Kaivamme myös lauantaina 9.7.!
  • Myös vierailijat ovat tervetulleita kaivaukselle, mutta koska kaivauspaikka sijaitsee yksityisalueella (pihapiirissä), vierailijoiden toivotaan ottavan yhteyttä etukäteen viimeistään edellisenä päivänä.

Ilmoittaudu kaivaukselle oheisella lomakkeella, tai lähettämällä sähköpostia osoitteeseen muistojenkangasniemi@gmail.com

 

 

 

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s