Terveyslähteen tutkimusraportti ladattavissa ja luettavissa

Kangasniemen Elämänlähde on ollut paikkakunnan tunnetuin matkailukohde 1700-luvun lopulta 1800-luvun puoliväliin saakka. Lähde kytkeytyy aikakaudella muodissa olleeseen terveysturismiin, jonka puitteissa voitiin matkata kaukaakin mineraalipitoisille lähteille sosialisoimaan ja nauttimaan vedestä sekä terveellisestä elämästä. Terveyttä edistävän vaikutuksen lisäksi lähdeveden uskottiin tehoavan useisiin erilaisiin sairauksiin ja vaivoihin, ja monilla lähteillä olikin mahdollista hankkia lääkkeitä ja apteekkipalveluita. Terveysähteillä tiedetään myös harrastetun liikuntaa ja pelejä, ja ne toimivat säätyläisten tapaamis- ja ajanviettopaikkoina.

Kesällä 2015 Muistojen ja tarinoiden Kangasniemi -projekti järjesti paikallisella terveyslähteellä yleisökaivauksen, jonka tarkoituksena oli löytää todisteita lähteelle suuntauneesta turismista ja etsiä jälkiä erilaisista paikan virkistyskäyttöön liittyvistä aktiviteeteista. Tutkimus vahvisti käsitystä lähteen käyttötarkoituksesta ja -ajankohdasta. Alueelta löytyi sekä kiinteitä rakenteita (liesi) että esineitä (lasia, raha). Makrofossiilitutkimuksissa löytyi etenkin vadelman siemeniä, mikä kertonee lähdevieraiden hyödyntäneen luonnonmarjoja osana terveellistä ruokavaliota.

Projektin tutkijat jatkavat edelleen terveyslähteiden historian selvittämistä. Näin Kangasniemen lähde voidaan kytkeä entistä paremmin Euroopan laajuiseen lääketieteelliseen turismiin. Myös kaivaustutkimuksia olisi mielenkiintoista jatkaa paikalla vielä tulevaisuudessa.

Vuonna 2015 tehdyn kaivauksen tutkimusraportti on ladattavissa pdf-tiedostona tästä linkistä tai klikkaamalla alla olevaa kuvaa:

2015

 

 

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s