Terveysturistit jättivät jälkensä Hokan lähteelle 200 vuotta sitten

Teksti ja kuvat: Ulla Moilanen

Kangasniemen ensimmäiset arkeologiset kaivaukset järjestettiin Hokan terveyslähteellä. Vaikka Hokan lähteestä on aikalaismainintoja 1800-luvun sanomalehtiartikkeleissa, voi kaivausten avulla selvittää konkreettisesti, minkälaisia jälkiä paikalle suuntautunut turismi on jättänyt maastoon. Kaivaukset voivat myös kertoa paikan historiasta asioita, joita kirjallisissa lähteissä ei mainita. Viikon mittainen kaivaus on nyt päättynyt, ja siinä saatiin lisätietoa Hokan terveyslähteestä sen aktiivisimmalta käyttöajalta 1700-luvun lopusta ja 1800-luvun alusta.

Parantavien vesien nauttimisesta sekä terveyslähteille suuntautuneista matkoista tuli Keski-Euroopassa muotia 1600-luvulla. Seuraavalla vuosisadalla ilmiö rantautui Ruotsin kautta Suomeen. Vuonna 1798 Heinolan piirilääkäri Gabriel Starck lähetti Hokan lähteen rautapitoista vettä Tukholman lääkärikollegiolle, joka totesi vedellä olevan terveyttä edistävää vaikutusta. Kun lähde oli virallisesti todettu parantavaksi, alkoi paikalle virrata väkeä eri pitäjistä. Terveyslähdematkailu oli alkujaan säätyläistön huvia, mutta tapa levisi nopeasti myös talonpoikien keskuuteen.

Lähdettä ympäröivä maasto on kesäisin rehevää.

Hokan terveyslähdettä ympäröivä maasto on kesäisin rehevää. Lähteen vesi on rautapitoista ja siksi ruskehtavaa, mutta samalla kuitenkin kirkasta.

Terveyslähteiden ympärille kasvoi oheistoimintaa, sillä veden juomisen lisäksi lääkärit kannustivat lähdevieraita terveellisiin elämäntapoihin ja liikunnan harrastamiseen. Lääkärien määräysten mukaan lähteiden mineraalipitoisia vesiä piti nauttia useamman viikon kestävänä kuurina. Hokan lähteen kaivauksissa tehdyt havainnot viittaavat siihen, että paikalla on oleskeltu pitkiä aikoja kerrallaan. Ajanvietosta paikalla kertovat muun muassa ruoanlaittokiveykset sekä tuhkan- ja noensekainen maa. 1800-luvun sanomalehtien mukaan Hokan lähteellä on iloittu ja pidetty hauskaa, sekä jaettu ruokaa veljellisesti sellaisten kanssa, joilla ei omia ruokatarpeita ollut mukana. Yksittäisten ihmisten hyväntahdon osoitusten lisäksi terveyslähteet liittyvät osaltaan myös varhaiseen köyhäinhoitoon, sillä piirilääkärit lähettivät lähteille lääkkeitä, joita jaettiin vähävaraisille ilmaiseksi. Koska Hokan lähteellä ei sijainnut majoitustiloja, yöpyivät kauempaa saapuneet vierailijat oletettavasti lähitaloissa. Paikalla sijainneita rakennuksia ja rakennelmia ovat kirjallisten lähteiden perusteella olleet keinut, hirsikatos sekä apteekkina toiminut kioski, jotka sittemmin on purettu ja kuljetettu pois. Rakennusten tarkoista sijaintipaikoista ei ole tietoa, mutta hirsikatos on oletettavasti sijainnut osittain lähteen päällä.

Lähteellä sijainneissa rakennuksissa ei tiedetä olleen lasi-ikkunoita, mutta kaivauksessa löydettiin kuitenkin useita paloja vihertävää ikkunalasia. Lähteen välittömässä läheisyydessä ei ole sijainnut asuinrakennuksia, joista ikkunalasi olisi voinut olla peräisin. Lisäksi löydettiin kappaleita kirkkaasta, ohutseinäisestä juomalasista sekä paloja vihreästä lasipullosta. Juomalasin kappaleet osoittavat säätyläistön kuljettaneen lähteelle mukanaan astioita. Löydöt sisältävät myös hevosenkenkänaulan, rakennuksiin kuuluneita rautanauloja ja -hakoja sekä ruotsalaisen neljänneskillingin vuodelta 1819. Rahan käsittely lähteellä liittynee kuvauksiin veden ostamisesta rakennuksen sisältä. Säätyläisille myyty vesi on voinut olla pullotettua kivennäisvettä, vaikka tällaisten pullojen kappaleet jäivätkin toistaiseksi löytymättä.

Kirkaan, erittäin ohuen juomalasin reunaa.

Kirkaan, erittäin ohuen juomalasin reunaa.

Hokan lähteen arkeologinen tutkimus toteutettiin yleisökaivauksena, jolle kuka tahansa arkeologiasta ja historiasta kiinnostunut sai osallistua. Viiden päivän aikana paikalla vieraili yhteensä kolmisenkymmentä henkilöä, joista osa osallistui kaivamiseen aktiivisesti. Kaivauslöytöjen käsittely jatkuu syksyllä, ja lopullinen raportti valmistuu viimeistään talvella tai ensi keväänä. Raportti tulee aikanaan olemaan luettavissa Muistojen ja tarinoiden Kangasniemi -projektin nettisivulla.

Katso kuvagalleria klikkaamalla ensimmäinen kuva suuremmaksi. Lisätietoja kuvateksteissä:

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s