Hokan terveyslähteen tutkimukset puolivälissä

Kangasniemen Hokan terveyslähteen arkeologiset tutkimukset ovat edenneet puoliväliin. Koko viikon ajan kaikilla kiinnostuneilla on mahdollisuus osallistua kaivauksella työskentelyyn, eikä aikaisempaa kaivauskokemusta tarvita. Kuten jo kaksisataa vuotta sitten, Hokan lähde on tänä kesänä houkuttanut paikalle ihmisiä naapuripaikkakunnilta. Alkuviikosta osallistujia oli Jyväskylästä ja Länsi-Savossa julkaistu uutinen sai keskiviikkona väen liikkeelle Mikkelistä. Myös paikalliset menneisyydestä kiinnostuneet ovat olleet reippaasti mukana tutkimuksissa.

Hokan terveyslähde oli 1700-luvun lopulta 1800-luvun puoliväliin saakka Kangasniemen suurin nähtävyys ja terveysturismin kohde. Kaivauksissa on tähän mennessä löytynyt paikka, jossa lähteellä vierailijat ovat valmistaneet ruokaa. Ruoanlaittopaikalta on otettu maanäytteitä, joista tehtävillä kasvimakrofossiilianalyyseillä voidaan selvittää, minkälaisia ruokia paikalla on valmistettu. Terveyslähteillä suosittiin terveellisiä elämäntapoja, joten tieto paikalla valmistetuista aterioista voi tuoda lisätietoa myös paikalla vierailleiden henkilöiden terveyskäsityksistä.

Lähteellä on vierailtu vain kesäisin ja suhteellisen satunnaisesti, joten on hieman yllättävää, miten voimakkaana ihmisten jäljet paikan maaperässä näkyvät. Tästä syystä kahden tällä hetkellä tutkittavana olevan alueen lisäksi ei ole aikaa avata alkuperäiseen suunnitelmaan kuulunutta kolmatta tutkimusaluetta.

Katso kuvagalleria kaivauksista (lisätietoa kuvateksteissä):

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s