Hokan terveyslähteen kaivaus käynnistyi: Ensimmäisenä löytönä liesikiveys

Hokan terveyslähteen arkeologiset kaivaukset ovat käynnistyneet. Tämän viikon ajan kestävillä koetutkimuksilla selvitetään, minkälaisia ihmistoiminnan jälkiä lähteen ympäristöön on kävijöistä jäänyt. Lähde on ollut 1800-luvun alussa Kangasniemen suosituin matkailunähtävyys, ja sen käyttö yhdistyy 1700-luvulla Suomeen levinneeseen muoti-ilmiöön: lääketieteelliseen turismiin.

Tällä hetkellä kaivettavana on kaksi aluetta. Alue 1 sijaitsee lähteen lähistössä, jossa ihmisiä oletettavasti on liikkunut paljon. Maaperä alueella on pehmeää, ruosteenruskeaa hiekkaa. Alue 2 sijaitsee noin kahdeksan metrin päässä lähteestä ja se valikoitiin kaivettavaksi kairausten perusteella, sillä pintamaan alla maan havaittiin olevan aivan mustaa ja nokista.

Tänään alueelta 2 saatiin esiin osa liedestä, jonka kivet ovat nokisia ja tulen rapauttamia. Kirjallisten lähteiden perusteella tiedetään, että lähteellä useampia päiviä viettäneet vieraat ovat ruokailleet paikalla. Ilmeisesti kävijöiden ruokailu ei ole koostunut vain eväiden syömisestä, sillä liesikiveys viittaa siihen, että lähteen lähistössä on myös valmistettu ruokaa.

Tutkimukset toteutetaan yleisökaivauksena, joten kaikki kiinnostuneet ovat tervetulleita kokeilemaan arkeologista työskentelyä. Innokkaita vapaaehtoisia mahtuu vielä mukaan! Yhteydenotot: muistojenkangasniemi@gmail.com.

Alueet

Alue 1, jota tässä kuvassa ei ole vielä kokonaan avattu, sijaitsee lähteen läheisyydessä. Alue 2 valittiin kaivettavaksi kairausten perusteella ja siinä maaperä on mustaa ja nokista.

Alueelta 2 paljastui heti ensimmäisenä pävänä osa liesikiveyksestä.

Alueelta 2 paljastui heti ensimmäisenä pävänä osa liesikiveyksestä.

Alue2_kiveys

Lähteen lähistöllä on ilmeisesti kypsennetty ruokaa.

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s