Hiisilammella 1950-1960 -lukujen vaihteessa

Kangasniemeläinen Tuula Närväinen (os. Jurvanen) lähetti projektille kuvan, joka on otettu Etelä-Hiisilammella 1950-1960 -lukujen vaihteessa. Kuvassa on viikottain kokoontunut Kangasniemen seurakunnan miesten raamattupiiri. Talvikaudella kokoontumispaikkana oli seurakuntakoti ja kesäisin vanha leirimaja, miestenpiiriläisten kesämökit tai kesäinen luonto. Kuvassa vasemmalla on Edvard Pynnönen, toinen oikealta on Lauri Jurvanen.

Tuula Närväisen kertoman mukaan Hiisilampi oli 1950-1960 -luvuilla myös yksi Kangasniemen partiolaisten retkipaikoista Salmenkylän leirimajan ohella, ennen oman partiomajan saamista Vaimosniemelle. Paikan sijainti melko lähellä kirkonkylää, kallion suoja ja valmis nuotiopaikka oli monen Puulan Tyttöjen ja Puulan Poikien vartion viikonloppuretken kohteena. Siellä opeteltiin leirin- ja tulentekoa, pysytettiin teltat yöksi metsään, harjoiteltiin ensiaputaitoja ja luonnossa liikkumista, paistettiin räiskäleitä ja saatiinpa ainakin kerran itsetehdyllä ongella lammesta muutama pikkukalakin, jotka sitten paistettiin nuotiossa ja syötiin.

Hiisilammelle pyöräiltiin myös kirkolta 1960-1970 -lukujen vaihteessa ravustamaan elokuun hämärtyvinä iltoina. Mukana olivat vanhat kalalankaiset rapumerrat ja syötteinä niihin päivällä Sairaalanlahdelta ongitut särjet. Lammelle saavuttua merrat laskettiin rantaveteen ja nostettiin lyhdyn ja taskulampun valossa iltayöllä ylös. Joskus saatiin muutama rapukin, mutta pimeät yöt, eväiden syönti ja juttujen kertominen nuotion ääressä oli yhtä merkittävää. Nuotion ääressä kerrottiin myös itse keksittyjä hiisi-juttuja ja peloteltiin pienempiä: ”Missähän se hiisi asuu? Tuleekohan se yöllä tähän nuotiolle?”. Välillä itseäkin pelotti, sillä omissa mielikuvissa hiisi oli kammottava, iso, peikontapainen olento. Tupakanpolttoakin taisivat jotkut kokeilla paikalla salaa.

Hiisilammen nimen taustoista voit lukea tästä: Kangasniemen hiisi –paikannimet.

Voit kertoa omia muistojasi tämän sivun alalaidassa, tästä linkistä löytyvällä lomakkeella, tai lähettämällä sähköpostia osoitteeseen: muistojenkangasniemi@gmail.com.

Hiisilampi1950-60

Hiisilammen tunnusomainen kallio ja retkeläisiä 1950-1960 -lukujen vaihteessa. Kuvaaja tuntematon. Kuva saatu Tuula Närväiseltä.

Yksi kommentti artikkeliin ”Hiisilammella 1950-1960 -lukujen vaihteessa

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s