Kutemajärven Alahovin aarre

Kutemajärveläinen lampuoti Paavo Korhonen kertoi talvikäräjillä 1767 löytäneensä noin 30 vuotta aiemmin läheltä Alahovia aarteen, jossa oli ollut hopearahoja. Yhden rahoista hän oli ottanut ja vaihtanut Loviisassa, mutta kätköpaikkaa hän ei ollut enää uudestaan löytänyt (Manninen 1953: 400). Tietämättä Paavo Korhosen vaikuttimista, kuulostaa kyseinen aarretarina melko uskottavalta, etenkin kun siitä oli kerrottu lain edessä. Yleisesti ottaen aarretarinat ovat kuitenkin mielikuvituksen tuotetta, ja niitä voi pitää talonpoikaisena vapaa-ajanviettokeinona (Sarmela 1995: 184).

Minkälaisessa paikassa aarre sitten tarinan mukaan sijaitsi? Tarkasti aarteen sijaintipaikkaa ei voi tarinan perusteella paikantaa. Kutemajärven Alahovin tila mainitaan ensimmäisen kerran vuonna 1561. Säterikartano siitä tuli 1650-luvulla, jolloin se oli baltiansaksalaisen Yxkull-suvun hallussa (Manninen 1953: 126). Ison reduktion aikana 1685 tila palautui kruunulle, ja siitä tuli Savon jalkaväkirykmentin majurikomppanian luutnantintalo, jona se toimi myös 1700-luvulla (Pylvänäinen 1988:25-26; Etelä-Savon rakennusperintö 1984: 104).

Mielikuvituksellisia aarteita ei ole mahdollista paikantaa maastossa. Tarinaa voi sen sijaan lähestyä folkloristiikan lisäksi mahdollisesti arkistolähteiden ja paikallishistorian avulla. Hyvä kysymys on myös se, onko tarina keksitty vain kartanon läheisyyden vuoksi, vai voiko maasto antaa viitteitä tarinan synnystä.

Alahovi

Kangasniemeä kuvaavaan 1880-luvun karttaan on merkittykylien taloja, kirkko ja pitäjän kartanoita.

Lähteet:

Etelä-Savon rakennusperintö. Kulttuurihistoriallisesti merkittävät kohteet. Etelä-Savon Seutukaavaliitto. Julkaisu 114. Länsi-Savo Oy, Mikkeli 1984.

Manninen, A. 1953. Kangasniemen historia I. Pieksämäki.

Pylvänäinen, E. 1988. Alahovin sotilasvirkatalo. Kutemajärvi, kotikyläni. Kangasniemen kansalaisopiston Kutemajärven perinnepiirin oppilastyö: 25-31. Kangasniemen kirjasto.

Sarmela, M. 1995 Suomen perinneatlas. Suomalaisen Kirjallisuuden Seura, Helsinki.

 

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s